Eksamenstips

Nå er det ikke lenge før både skriftlig og muntlig eksamen står for tur på kalenderen og skal gjennomføres hos studenter overalt rundt i landet. De fleste ser på eksamen som skummelt, og det bygges mye nerver opp hos de fleste av oss i forkant av en slik prøve. Les videre om du ønsker tips som kan hjelpe deg til en vellykket eksamen!

eksamen

Struktur rundt deg gir struktur også i hodet. Gjør forholdene best mulig for deg selv slik du ønsker dem. Ha en ryddig pult, en god stol, godt leselys og orden i dokumentene dine slik at nettopp dette ikke skal stjele noe av konsentrasjonen din. Den største konsentrasjonstyven er allikevel, som alle av oss vet, mobil, PC og TV. Slå av mobilen din og gjem den i skapet slik at du kan konsentrere deg om det du skal. Logg også ut av Facebook på PCen og slå av TVen. Når alle distraksjoner er lagt bort kan du fokusere på det du skal, og det er først da hjernen kan memorere best.

Planlegg hvordan du skal jobbe. Du kan godt lage en timeplan der du skriver opp hva som skal gjøres hvilke dager og også kanskje hvilket klokkeslett. Dermed har du full kontroll over hva som må gjøres til en hver tid for at du skal ha muligheten til å gjennomføre en vellykket eksamen. Skriv opp hva skal gjennomgås av lesestoff. Og gjerne viktigst av alt: følg den! Skolebøker og tidligere prøver er ofte greit å gjennomgå før du kanskje leser på internett eller i andre informasjonskilder, som bøker på biblioteket. Surfing etter informasjon på internett stjeler ofte mye unødvendig tid, og om du lett blir distrahert av andre nettsider som aviser eller sosiale medier, er kanskje faste papirer og bøker noe for deg. Å skrive ut dokumenter du selv eller andre har skrevet kan være lurt. Varier gjerne og mellom lesing på PC og i bøker eller papirer, for man blir fort tung i hodet av å se på skjermen.

Vi er konstruert forskjellig og lærer på ulike måter. Sev om du har blitt trukket opp i et «lesefag» trenger du ikke å lese konstant hver dag. Vær kreativ og tenk praktisk! Tegn planter og sol og forklar fotosyntesen høyt til en annen om det er naturfag du skal ha eksamen i. Bruk studieteknikken som passer deg best; enten det er tankekart, styrkenotat, notater på gule lapper, markering med tusj, tegning eller gjenfortelling til noen andre. Noter viktige stikkord slik at du husker bedre. Gå gjennom en og en del av pensum av gangen, deretter leser du på notatene du har tatt til dette emnet og gjenforteller stoffet. Ikke tenk at du «må kunne alt». Med mye pensum er det helt nødvendig å kutte ned. Lær deg det grunnleggende godt før du bygger deg oppover. Ikke gjennomgå alt pensum på en gang, med unntak av hvis du har fotografisk hukommelse. Da er du en av få svært heldige.

Maten du får i deg under hard jobbing er viktigere enn hva du tror. Få i deg nok antioksidanter for å forhindre sykdom. Bare en liten forkjølelse vil være svært irriterende når du jobber hardt i eksamensperioden. Spis sunt både før og under eksamen for at du skal fungere best mulig. På skriftlig eksamen bør du spise minst hver tredje time for å opprettholde konsentrasjonsevnen og blodsukkeret. Grove karbohydratkilder, som grovbrød eller knekkebrød, i tillegg til frukt og nøtter er gode forslag til matpakke.

For å ikke stresse bør du prøve å ikke la deg påvirke av andre studenter med nerver. Hold deg positiv, la hodet få nok pauser og spis nok mat og drikke. Ta deg en treningsøkt, luft deg og snakk med andre. Ikke sett deg fast i pensum. Hodet har godt av å tenke på andre ting.

Lykke til med eksamen!

 

Kilder:

http://femelle.no/nettmedia/smarte-eksamensforberedelser/

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s